O casă pentru fiecare

Fundaţia “Timişoara ‘89”  s-a constituit la data de 30 decembrie 1989 şi este astfel cunoscută ca întâia organizaţie umanitară apărută în România postrevoluţionară.

”Timişoara ‛89”, prietenul la nevoie al persoanelor aflate în situație de criză adăpostește Complexul de servicii sociale ARHIPELAG – centru rezidențial  pentru persoane adulte rămase fără adăpost cu Secţie de Convalescenţă. Centrul de cazare al fundației are o capacitate acreditată de 45 locuri de cazare (cu posibilitate de extindere la 56 locuri), amplasate în 5 clădiri cu anexe tehnice. Patru case (fiecare cu câte 3-4 camere și grupuri sanitare), construite în decursul ultimilor 4 ani, se numesc, în funcție de numele sponsorilor, Casa româneascăCasa Suedeză și Casa Lions-Rotary, Casa elvețiană. Beneficiarii (bărbați și femei, bătrâni cu pensii mici care nu găsesc loc într-un azil) sunt persoane care și-au pierdut locuința, au dizabilități fizice și psihice și necesită definitiv asistență socială; o mare parte se află în convalescenţă în urma unor amputații, hemipareze, traumatisme.  

Complexul cuprinde locurile de cazare cu servicii sociale anexe şi o deschidere în viitor pentru amplasarea unor noi case de locuit pentru o colonie socială destinată persoanelor care au venituri insuficiente pentru a închiria sau achiziţiona o locuinţă. În acest context, prevenirea ca persoanele dezavantajate în situație de criză care și-au pierdut locuința să ajungă în stradă este prioritate.  

Obiectivul imediat următor este construirea și darea în folosință a unor noi case – în viziunea unui sat european – comunitate socială; dotarea complexului cu utilitățile necesare unui mod decent de viață.